Didactiek op de Oosteinder

Wat is didactiek?
Didactiek is de wijze waarop een leerkracht kennis wil overbrengen. Dit kan op een indirecte manier, door ontdekkend of met een vraag op zoek te gaan naar kennis. Het kan ook op de directe manier. De leerkracht geeft klassikale uitleg aan de leerlingen, sluit aan bij de bestaande kennis, geeft feedback op het leren en zorgt dat aan het eind van de les elk kind deze kennis heeft uitgebreid. Het model dat wij inzetten heet expliciete directe instructie (EDI) omdat de leerstof in kleine stapjes wordt aangeboden, leerlingen de hele les actief worden betrokken en de leerkracht continu controleert of de leerlingen de leerstof beheersen.
 
De leerkracht controleert of de kennis die nodig is om deze les goed te volgen, nog bekend is bij de leerlingen. Deze kennis, de voorkennis, is in de vorige lessen aangeboden. Deze lessen vormen de leerlijnen die leerlingen volgen per vak. Als er te weinig aansluiting is past de leerkracht zijn les(doel) aan.
 
Daarna volgt de fase waarin de leerkracht de leerlingen de nieuwe stof laat eigen maken. De leerkracht laat zien hoe de leerling de nieuwe stof moet toepassen. Leerkrachten maken voorbeelden op het bord, verwoorden hun denkstappen en maken deze zichtbaar, waardoor leerlingen heel expliciet en in kleine stappen worden meegenomen naar het uiteindelijke lesdoel. 
 
Continu controleert de leerkracht of de leerlingen de aangeboden stof hebben begrepen. Wij gebruiken hiervoor beurtstokjes en wisbordjes. Ook laten we de kinderen de nieuwe stof zelf verwoorden, of uitleggen aan hun schoudermaatje. Leerlingen worden maximaal betrokken en de leerkracht heeft zicht op het leren van elk kind.
 
Voordat de leerlingen zelf aan het werk gaan controleert de leerkracht nog eenmaal of het lesdoel bereikt is. Door alle tussenstappen is dit al duidelijk voor de leerkracht. Deze stap zorgt ervoor dat de leerlingen zelf ook kunnen zeggen: Ja ik snap het! Wie extra uitleg nodig heeft, wordt begeleid tijdens het zelfstandig verwerken. Aan het eind van de les wordt er samen  teruggekeken en wordt er teruggekoppeld naar het lesdoel.
 
Een van onze leerkrachten heeft zich verder gespecialiseerd op het gebied van didactiek. Zij coacht de leerkrachten in de klas en werkt nieuwe leerkrachten in. Zo zorgen we ervoor dat we op dezelfde manier (blijven) werken. 

Nieuws

De Oosteinder neemt afscheid van Juf Lous

Veel Aalsmeerse kinderen en inmiddels volwassenen hebben bij Juf Lous in de klas gezeten. Lous Zandvliet werkt namelijk al meer dan 30 jaar bij SKOA (Stichting Katholiek Onderwijs Aalsmeer). Ze heeft als invaller, intern begeleider en leerkracht op de Jozefschool in Aalsmeer centrum gewerkt en nu werkt ze alweer 12 jaar op de Oosteinder in Aalsmeer Oost. Juf Lous gaat nu genieten van haar welverdiende pensioen.  

 

Lous heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd op het gebied van meer- en hoogbegaafde kinderen. Ze heeft daarvoor de Projectklas opgezet. Kinderen die goed zijn in begrijpend lezen en spelling kunnen in aanmerking komen voor uitdaging in de Projectklas. Deze kinderen zijn vaak gewend dat het leren hen makkelijker afgaat, in deze klas worden ze echter uitgedaagd om in hun ontwikkelzone te komen. Soms slaat dit door in de paniekzone, maar dan is Juf Lous er altijd om te helpen.  

 

Deze week hebben alle kinderen van de Projectklas afscheid genomen van hun juf. En zoals het past bij Lous heeft ze er voor gezorgd dat er ook voor iedereen wat lekkers was. Ook het team van de Oosteinder had binnen mum van tijd alle taart op. Morgen (vrijdag) is het nog een keer feest en zal Lous op verschillende manieren verrast gaan worden.  Namens alle kinderen, ouders en teamleden van de Oosteinder willen we Lous van harte bedanken voor alles wat ze voor de school heeft betekend. Gelukkig hebben we de Projectklas als blijvende herinnering aan haar.  

Afscheid Lous van de projectklas

15 decemberLees verder
Sinterklaas

Wat een feest is het vandaag!

Eindelijk konden we Sinterklaas weer buiten ontvangen.

Het ging nog bijna mis, want Sinterklaas stond op de golfbaan.

Hij is gelijk in het golfkarretje gestapt en was precies op tijd op de Oosteinder. 

De kinderen van groep 1 t/m 4 zijn allemaal op visite geweest bij Sinterklaas en de kinderen van groep 5 t/m 8 hebben feest in de klas met surprises.

Het is weer genieten. 

Sinterklaas

 

Sint

25 novemberLees verder

Kalender

<< februari 2023 >>
madiwodovrzazo
       
303112345
       
6789101112
       
13141516171819
       
20212223242526
       
272812345
Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren