Van de Oosteinderschool naar het voortgezet onderwijs

Als uw kind in groep 8 zit, gaat het volgend schooljaar de Oosteinderschool verlaten. Uw kind gaat dan naar een school voor voortgezet onderwijs (VO). Samen met uw kind gaat u een school zoeken die bij uw kind past. Eind groep 7 is er een informatieavond gepland over het VO-traject, deze avond krijgt in november van groep 8 een vervolg. 

 

Basisschooladvies

Tijdens de rapportavonden van de groepen 7 en 8 zullen de leerkrachten met u spreken over welk niveau van voortgezet onderwijs het meest geschikt is voor uw kind.

De leerkrachten zullen aangeven welk niveau wij als school het beste vinden passen bij uw kind. Ook horen we graag wat de ouders vinden van dit advies. Zo willen we tot een juiste keuze komen.

niveaus voortgezet onderwijs

Hoe komen wij als school tot dit basisschooladvies? 

Al vanaf groep 1/2 volgen wij uw kind op de voet. Zo volgt de leerkracht onder meer de sociaal emotionele ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling van uw kind. 

Op het gebied van de sociaal emotionele ontwikkeling kunt u denken aan hoe het zelfvertrouwen van uw kind is, hoe het contact met andere leerlingen of met de leerkracht is. Hoe goed uw kind kan samen spelen of samenwerken met andere kinderen. Of uw kind doorzettingsvermogen heeft, zich goed kan concentreren, gemotiveerd is en belangstelling heeft.

Op het gebied van de cognitieve ontwikkeling kunt u denken aan hoe uw kind de toetsen heeft gemaakt die bij de methode horen. Of uw kind extra hulp krijgt voor bepaalde vakken of dat uw kind juist extra uitdaging nodig heeft voor een bepaald vak. Deze informatie vindt u op het rapport van uw kind.

Ook de CITO LOVS toetsen (leerling- en onderwijsvolgsysteem), die twee keer per jaar worden afgenomen, geven een beeld van de cognitieve ontwikkeling van uw kind. Een overzicht van deze toetsen krijgt uw kind altijd met het 2e en 3e rapport mee.

Daarnaast kijken we ook hoe uw kind omgaat met huiswerk. Maakt en leert uw kind het huiswerk regelmatig en gemakkelijk of juist niet.  

Alle informatie, die door de schooljaren heen van uw kind is verzameld, wordt aan het einde van groep 7 naast elkaar gelegd. Per kind kijken de leerkrachten van groep 7 dus niet alleen naar hoe het rapport van uw kind is en hoe uw kind de CITO LOVS toetsen heeft gemaakt, maar ook naar de sociaal emotionele ontwikkeling (het profiel) van uw kind. 

Alle leerlingen worden door de leerkrachten met de IB-ers (interne begeleiders) en de directie besproken. Na dit overleg komen wij tot een indicatie advies waarvan de school vindt dat dat bij uw kind past. Dit advies wordt met u besproken op de 3e rapportavond in juni. Op de 1e rapportavond in groep 8 krijgt u het verwachte advies. Tijdens het 2e rapport van groep 8, na de CITO LOVS toetsen, krijgt u van school het definitieve advies.

 

De opbouw van het advies ziet u in dit pijlenschema weergegeven:

Pijlenschema

Het definitieve advies krijgt u mee op een daarvoor bestemd  formulier. Hiermee kunt u uw kind, meestal vanaf begin maart, aanmelden op het voortgezet onderwijs. Per school verschillen de inschrijfmogelijkheden. U kunt hiernaar informeren bij de school van uw keuze. 

 

Het voortgezet onderwijs

In januari en februari zijn de open dagen van de scholen voor voortgezet onderwijs. De data hiervan staan op de website van de scholen en in de schoolkeuzegids, die de ouders van de kinderen in  groep 8 thuis krijgen, vermeld. De scholen organiseren naast de open dagen ook ‘lesjesmiddagen’ voor de kinderen.

Het voortgezet onderwijs hecht veel waarde aan het basisschooladvies. Zij geven aan dat dit advies bindend is. De school voor voortgezet onderwijs waar uw kind zich ingeschreven heeft, laat u zelf weten of uw kind is toegelaten. Deze school wil graag ter aanvulling van het advies, de gegevens van de CITO LOVS toetsen ontvangen, die uw kind op de basisschool in groep 6, 7 en 8 heeft gemaakt. Deze sturen wij met de overdrachtsinformatie op aan de school voor voortgezet onderwijs waar uw kind is ingeschreven. Voordat we deze gegevens opsturen, kunt u deze informatie op school inzien.  Verder wil de school waar uw kind zich ingeschreven heeft ook graag de score van de CITO Doorstroomtoets ontvangen, die uw kind in februari maakt.

 

Kernprocedure in de regio Amstelland en De Ronde Venen

De Oosteinderschool heeft samen met scholen uit de omgeving afspraken gemaakt over de aanmelding en inschrijving op scholen voor voortgezet onderwijs. Deze afspraken zijn vastgelegd in de zogenaamde ‘Kernprocedure’. Meer informatie hierover kunt u vinden in de schoolkeuzegids, klik hier.

De ‘Kernprocedure’ heeft ons richtlijnen gegeven hoe wij de CITO scores kunnen interpreteren met betrekking tot het geven van een basisschooladvies:

niveaus Cito

Deze richtlijnen gebruiken wij naast alle informatie die we in de loop van de jaren over uw kind verzameld hebben. 

 

 

Nieuws

Kalender

<< maart 2024 >>
madiwodovrzazo
       
26272829123
       
45678910
       
11121314151617
       
18192021222324
       
25262728293031
Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren